Der er mange måde at tjene penge på i vores moderne samfund, uanset om man har en doktorgrad i datalogi med 20 års erfaren med at arbejde for Google, Amazon og Microsoft eller er ufaglært og har været arbejdsløs siden folkeskolen – eller stadig går i folkeskole. Mange af dem foregår primært online, hvor alt hvad man har brug for er en computer med forbindelse til internettet. Vi vil her ser på nogle af de måder, folk tjener penge på online, som selv børn kan formå at sætte sig ind i.

En af de mere kendte måder er at blive en populær YouTuber, altså en person på YouTube, der laver videoer, som bliver set af flere hundrede tusinder hvis ikke millioner af mennesker verden over. Pengene kan her tjenes ved at blive YouTube partner og sætte reklamer på ens videoer. De fleste penge kommer dog typisk fra sponsorater, hvor man finder en eller flere partnere, der er villige til at betale penge for at deres produkt, service eller andet bliver vist eller omtalt i ens videoer. Nogle kæder det også sammen med andre ting, som vi vil komme ind på nu.

Blogs er en anden måde at tjene penge på reklamer og sponsorater, og mange YouTubere har også en blog. Fordelen ved en blog frem for YouTube er, at alle pengene fra reklamerne går til dig. Du deler altså ikke pengene fra reklamerne med YouTube, men til gengæld kand et være svært at få folk ind på din side. Trafik på YouTube kan derimod genereres gennem andres videoer og hjemmesiden kommer desuden højt på Google og andre søgemaskiner, så det er ikke nødvendigt at investere hverken tid eller penge på at optimerere den slags. På ens egen hjemmeside kan man desuden bruge andet indhold end videoer som for eksempel artikler og spil. En anden fordel ved selv at stå hele siden er, at man kan lave reklamer, der er skræddersyet til ens målgruppe, og man kan tjene penge gennem affiliate programmer som Amazons i stedet for bare at sælge relevant trafik, hvilket mere eller mindre er hvad reklamer normalt er.

Det er også muligt at sælge t-shirts, kasketter og plakater online med ens eget logo, sætninger, memes eller andet, der vurderes at kunne sælge godt. I nogle tilfælde kan det bedre betale sig at bestille dem hjem til sig selv først og så derefter sælge dem videre. På den måde er det også muligt at sælge dem lokalt eller give dem gratis væk for at reklamere. Hvis man ikke selv er populær nok til at kunne sælge sine egne produkter, så kan man sælge for andre. Du kan for eksempel lave plakater for et band og så sælge dem til fans enten lokalt eller gennem hjemmesider som DBA, guloggratis og eBay.