Hvor meget bedre ville dit liv være, hvis du havde adgang til alle de mennesker du ser op til her i verden? Hvis du kunne tale forretning med Warren Buffet, tænke i kreative løsninger sammen med Elon Musk eller få feedback på designs fra Steve Jobs? Der er så mange mennesker derude, der er fuldstændigt geniale indenfor det område de arbejder på, og som kan inspirere os til at blive større og bedre mennesker. De kan dog være svære at få fat i, og har selvfølgeligt travlt med deres egne projekter. Men hvad hvis du ikke behøver få fat i den fysiske version af dem?

Og nej, denne artikel handler ikke om heksekunster. Den er derimod baseret på sund og forståelig videnskab. Ser du, inde i vores hjerner har vi nogle såkaldte spejl-neuroner. Det er disse neuroner der giver os mulighed for at føle empati og sympati. Hvis en af dine venner slår sig selv over fingeren med en hammer, så vil du mærke en smerte i din egen finger, og sandsynligvis trække dit ansigt sammen i medfølende smerte. Det gør selvfølgeligt ikke nær så ondt på dig, men du har en god idé om, hvordan din ven har det i det øjeblik. Det sker takket været væres spejl-neuroner. De er specielt indrettet til, at lave kvalificerede gæt på, hvordan et andet menneskes mentale verden ser ud. Det er også grunden til, at vi kan have nærmest telepatiske oplevelser med familie eller nære venner. Du ved, de øjeblikke hvor I bare kigger på hinanden, og ved hvad den anden tænker. Måske griner I samtidig, eller hjælper hinanden uden at sætte ord på hvad I har brug for. Det er nærmest som en slags tredje sans, og det er uhyre effektivt.

Det interessante er, at disse spejl-neuroner også er nogle vi kan bruge aktivt. Jo bedre du kender en person, jo bedre kan du aktivere dine neuroner til at efterligne denne person. Det betyder, at hvis du læser en biografi eller fem om Warren Buffet, og ser en masse video klip og andet materiale af ham, så vil du være i stand til at opbygge en bedre og bedre model af hans tankegang.

Det du så kan gøre er, at lukke øjnene, og forestille dig at du er i et rum med Warren Buffet, eller hvem du nu søger rådgivning fra. Bare slap af, og lad din fantasi styre her: du har sat ansigt og navn på ham, og dine spejl-neuroner vil automatisk klare resten. Stil dine spørgsmål, og læg mærke til hvad der bliver svaret. Du kan bruge dette overalt i livet, til enhver beslutning. Da jeg stod overfor at skulle købe et nyt kikkertsigte til min jagt riffel, bad jeg om at se swarovski udvalg i butikken. Jeg blev overvældet over, hvor mange muligheder der var, og følte ikke jeg kunne træffe beslutningen. Men i stedet for at give op, lukkede jeg bare øjnene, og forestille mig at min far – der er en erfaren og dygtig jæger – stod i rummet sammen med mig. Jeg forestillede mig at det var ham der kiggede på Swarowski optikken, og lod ham vælge. Det var selvfølgeligt ikke ham – men det var mine spejlneuroners bedste bud på, hvad han ville gøre i situationen.