Godt fodtøj er nødvendig for føddernes sundhed, hvilket især gælder for de små. Børn vokser hele tiden, og det gør fødderne selvfølgelig også. Fodens struktur og proportioner udvikler sig, og det skal støvlen eller skoen give plads til.

Hvordan du finder gode sko til barnet? Hvis du skal købe nye sko til barnet, bør du følge disse gode råd.

Størrelser

Ecco sko børn og lignede brands i samme kvalitet, giver barnet den gode støtte til foden, er åndbar og har god bevægelighed. Det gælder nemlig om, at skoen har god komfort og ikke mindst, sidder fast om foden. Der skal være plads til at bevæge tæerne og luft, men det vigtigste er, at foden ikke glider rundt.

Mange kan finde på at købe et par numre større end foden for at forlænge skoens levetid. Børns fødder vokser i gennemsnit 1,5 cm. om året, så tøj og sko er en dyr fornøjelse. Men du bør aldrig købe voksetillæg med mere end 1 – 1½ cm. Hvis du køber større, vil du hæmme fodens vækst og bevægelsesfrihed.

Derfor bør du ikke købe vintersko om sommeren eller omvendt, for barnets fod når at vokse for meget i forhold til sko størrelsen du købte et halvt år tidligere.

Materiale

For at fodens hud kan ånde og der er luft nok, skal der bruges åndbar materiale. Her er læder eller uld naturmaterialer det bedste i forhold til åndbare sko.

Gore-tex koster lidt mere, men giver en membram på skoen der sikrer mod vand og vind. Membranen er mikroskopiske huller, der er mindre end regndråber men større end vandmolekyler fra damp. Derved kan barnets sved slippe ud af skoen, men vandet slipper ikke ind udefra. Det er især vigtigt til vinterstøvler og årstider med meget vand.

Brugte sko

Sko og tøj er dyrt. Heldigvis kan du finde rigtig meget lækkert i genbrugsbutikker, online som fra venner og familie. Men sko bør dog ikke gå i arv.

Nye sko tilpasser sig brugerens fødder. Og denne form vil stort set aldrig passe til en ny bruger. Hvis skoene er slidt skæve, kan det belaste dit barns ryg, knæ og lignede. Derfor bør du overveje nøje, når den lille f.eks. skal overtage storebror eller storesøsters støvler eller sko.