Sommeren har rundet af og efteråret har gjort sit fremspring. Dagene bliver kortere og vejret bliver koldere. Og det betyder, at det endnu engang er tid til at give haven en større overhaling. En god tur i haven på denne tid af året er forbyggende, så det er bare med at få det gjort – specielt hvis du gerne vil slippe for en masse ekstra arbejde til foråret. Her kan du finde gode tips til, hvordan du kan arbejde på haven i efteråret, så den holdes pæn vinteren over og er klar når foråret springer ud.

 

Vær opmærksom på dine planter

Efteråret er over os, men det betyder også, at vinteren lige så stille kommer snigende. Vi går tiden med nattefrost i møde og det er derfor vigtigt at få styr på, hvilke planter der kan tåle at blive ud, og hvilke der skal ind. Eksempelvis har stauder sagtens holde sig vinteren over ­– selvom de visner bort i efteråret, springer de frem igen når foråret kommer.

Potteplanter kræver noget ekstra opmærksomhed. Der findes eksempelvis frostfølsomme planter, som ikke kan klare sig i frostvejret – de skal som oftest allerede tages ind, når temperaturerne når ned omkring 5 grader.

 

Få det sidste ukrudt væk

Sørg for at fjerne det sidste ukrudt, for vinteren for alvor indtræder. Vi bruger ofte foråret og sommermånederne på, at få bugt med diverse slags ukrudt, som stortrives, hvis det ikke gøres noget ved det. Ved at fjerne det sidste ukrudt om efteråret, sørger du for at det ikke spreder ekstra frø, så der er endnu mere i foråret.

 

Efteråret er plante-tid

Hvis du overvejer at plante et nyt træ eller en ny hæk er det en god ide at få gjort i efteråret. På den måde kan planten nå at danne et ordentlig rodnet, inden det bliver forår. Sørg for at jorden omkring er så godt ryddet for blade som muligt.

Valg af hæk kan være en større beslutning, da der findes mange forskellige slags – så overvej hvilket udseende den skal have, hvor hurtigt du gerne vil have den vokser, hvor meget den skal afskærme og lignende. Husk på, at når du planter en hæk, behøver du ikke nødvendigvis starte helt fra bunden. Med en prima færdig hæk får du en hæk, der allerede har højde på – det er endda muligt selv at vælge, hvor høj den skal være fra start. Dette er den perfekte løsning, hvis du ikke har lyst til at vente flere år på, at hækken får en ordentligt dækkende højde.