Der er nogle ting her i livet, som vi alle har brug for. De åbenlyse ting er luft, mad og vand, men der er også tag over hovedet, godt selskab og noget at stræbe efter. Vi har brug for lys og mørke, dag og nat. Men der er også mere materielle ting, som mange mener de har brug for, som for eksempel en seng, et fjernsyn, en computer eller to, en gryde, en pande, en elkedel, en have og mere tøj end der er plads til i de fleste kufferter. Nogle ting er dog vigtigere end andre i hjemmet, og en af dem er lamper, der er essentielle for god belysning og som på det sidste er blevet påvist at påvirke helbredet på flere punkter end bare øjnene.

Der findes mange forskellige slags lamper, lige fra oldemors lamper og designer lamper til terapeutiske lamper med rødt lys, blåt lys eller rød-blåt lys til vinterdepression såvel som kræft og en lang række andre lidelser. Den seneste forskning viser flere og flere muligheder for terapi med forskellig slags belysning, enten en gang eller to om dagen eller som erstatning af de normale lamper i hjemmet. Det er typisk kun pæren, der behøver at blive skiftet ud, så man kan beholde det pæne design, hvis det er noget, man går op i. Du behøver altså ikke smide din elskede louis poulsen lampe ud, for at få gavn af de mange fordele fra terapibelysning.

Nogle former for terapilys fokuserer på øjnene, hvor lyset altså skal ramme øjnene for at det har nogen mærkbar effekt. Med andre former for terapi er det gennem belysning af huden, man bedst mærker fordelene ved lyset. Den præcise måde det hjælper på er ikke altid kendt, men det er tydeligt, at mange får det nemmere i hverdagen, så symptomerne lindres altså selv hvis vi ikke helt ved, hvorfor det sker.

Uanset om du er til terapeutisk lys eller ej, så er der god grund til at opgradere dine lamper. Indendøre belysning af alle former er nemlig bevist at have forholdsvis stor betydning for vores mentale helbred, især med hensyn til depression, men også til en hvis grad angst og andre mentale lidelser. Det er altså forskellen på at sidde et et halvmørkt rum og et, hvor belysning er lige så god som udenfor på en god sommerdag. Hvis du sikrer dig at lyset er lige så stærkt og vidtrækkende indenfor hjemmets rammer som solens lys, så er du altså godt på vej til et bedre mentalt helbred. God belysning er desuden vigtigt for dine øjne, som du nok allerede er klar over. Du kan få bedre belysning ved at købe flere eller bedre lamper, så det er ikke spor svært eller dyrt, men husk nu at købe elsparepærer for miljøet.