Jeg kan godt lide at måle kvaliteten af en gave på, hvor stort et indtryk den gør på den person, som modtager gaven. Her er det vigtigt at pointere, at jeg ikke (kun) snakker om førstehåndsindtrykket – altså den reaktion de har, i det øjeblik, de pakker gaven op. Det er selvfølgeligt altid rart at se nogen blive positivt overraskede over den gave de får. Når de spærrer øjnene op, har svært ved at finde de rigtige ord, og takker én igen og igen, så føler man at man har givet en rigtig god gave.

Men hvad hvis man et halvt, eller et helt, år senere, finder ud af, at de holdt op med at bruge gaven blot et par uger efter, at de fik den? Du gjorde selvfølgeligt ingenting galt i dit valg af gave. Det var tydeligvis noget, som modtageren selv ønskede sig, eller antog at de ville få rigtigt meget glæde af. Men vi kan af og til tage fejl af vores egne behov, eller vores situation kan ændre sig. Noget der virker oplagt eller ideelt i teorien, kan sagtens ske at være mindre praktisk eller interessant i praksis.

Når jeg leder efter en rigtig god gave til nogen, som jeg holder meget af, så forsøger jeg altså altid at tænke langsigtet. Selvfølgeligt er det en bonus, hvis de spærrer øjnene op og er vildt glade når de åbner pakken, men det er faktisk vigtigere for mig, at gaven gør indtryk på lang sigt. Jeg elsker idéen om at besøge en ven man har haft hele sit liv, og så opdage, at de stadig går med den halskæde, som man gav dem for 10 år siden. Så er det pludseligt lige meget, hvordan de reagerede da de fik den: det er helt tydeligt, at den gave man gav dem, er noget de har haft glæde af virkeligt længe. Man har formået at gøre indtryk, og indtrykket har holdt ved.

Det er dog rigtigt svært at finde materielle gaver der gør indtryk på den måde. Vi har begrænset med plads til materielle goder i vores liv, og hvert år får vi nye gaver, køber nye ting og så videre. Det fører altså ofte til en udskiftning, og indtrykket af den enkelte gave har altså ofte en begrænset levetid. Medmindre man virkeligt rammer jackpotten.

Men med oplevelsesgaver er situationen helt anderledes. Det er min erfaring, at de bedste gaver meget ofte er oplevelser. Når du giver en oplevelse i gave til en nær ven, så giver du dem faktisk tre ting i én. Først så giver du dem noget, de kan se frem til. Måske er den tur i biografen, en god middag eller en tur i Tivoli. Uanset hvad, så er det noget de kan gå og glæde sig til at opleve. Derefter får de selve oplevelsen, og det kan være helt fantastisk. Fyldt med unikke oplevelser, et væld af følelser, og en masse sjov. Efter oplevelsen vil de så altid have deres minder at tænke tilbage på: oplevelser er altså virkeligt noget, der gør indtryk, og som folk har med dem igennem hele livet.