Flere og flere danskere overvejer at bygge et hus selv helt fra bunden i stedet for at købe et. Det er imidlertid ikke altid en god ide og uanset hvad er det et stort valg, så læs med her, hvor vi ser nærmere på tre overvejelser, du bør gøre dig for at sikre, at du træffer den rigtige beslutning.

Vil du spare penge nu eller på sigt? Det er faktisk kun en lille smule dyrere at bygge på en måde, der gør, at man sparer penge på lang sigt. Det er lidt ligesom med elsparepærer, som jo i langt de fleste tilfælde er en god investering. Alt andet i dit hjem, der bruger el, har typisk også en billig version, som bruger meget strøm, og en lidt dyrere version, der er bedre til at spare på strømmen. Når du bygger dit hus, så skal du træffe valg med hensyn til blandt andet byggematerialer og vinduer, som kan have stor indvirkning på dine fremtidige udgifter til el og varme, vand og vedligeholdelse med mere. Det bringer os videre til punkt nummer 2.

Ved at spare på el, vand og varme bliver dit hus automatisk mere miljøvenligt. Du kan for eksempel samle regnvand, så du ikke behøver at transportere vand lige så langt. El kan du få fra solceller og jo før, du tilføjer dem, jo mere sparer du i sidste ende – både på elregningen og med hensyn til miljøet. Hvis dit hus ikke er godt isoleret, så øger det sandsynligvis dine udgifter til varme. Termoruder er desværre dyrere og så skal de jo udskiftes en gang imellem, hvis du fortsat vil spare på varmeregningen, men selv hvis det rent økonomisk ikke helt kan betale sig – og det siger vi bestemt ikke, at det ikke kan – så er det altså stadig langt mere bæredygtigt. Jordvarme er en anden overvejelse, man gerne skal have med fra start.

Sidst men ikke mindst bør du overveje, om ikke det bedre kan betale sig at istandsætte et eksisterende hus. Nogle gange er svaret nej, både med henblik på økonomien, men bestemt også for miljøet. Det er langt hen ad vejen det samme, som når man køber bil: Hvor meget spild er der og hvor meget koster det? En gammel bil kan typisk ikke køre ret langt på literen og er dyr i vedligeholdelse, mens en ny bil selvfølgelig har langt højere startudgifter, fordi der skal en masse nye materialer til. Ligeledes kan et gammelt hus være dyrt at varme op, mens det kan gøres ganske gratis i et nyt hus, hvis det er designet rigtigt. Når du har besluttet dig, så er det jo bare med at køre i Stark Byggemarked og købe de ting, du har brug for.